Amandină

       Știu, știu, pozele astea sunt mult prea greu de digerat. Norocul meu este că savurez o Amandină în timp ce scriu rețeta și am savurat vreo 2 și înainte. Chiar nu am ce să fac! Trebuia să-ți arăt ce a ieșit, nu? Sau spune-mi și nu-ți mai arăt... Oricum, Amandina este chiar tot ce ai visat... la o prăjitură zic. Tot ceea ce ține de un blat de cacao însiropat până la refuz cu sirop de rom, cremă de ciocolată și o glazură care reflectă gustul. Sincer, la rețeta mea am cam avut nevoie și de puțină răbdare în plus. Este ceva timp de așteptare între anumiți pași, dar, oh, cât merită nici nu te gândești!



Ingrediente blat (22x 31):
7 ouă
14 linguri zahăr
12 linguri făină
3 linguri cacao
1 linguriță praf de copt
esență de vanilie

Ingrediente crema:
350g ciocolată
350ml frișcă lichidă

Ingrediente sirop:
5 linguri de zahăr
1 cană de apă
esență de rom

Ingrediente glazura:
300g zahăr
150ml apă
2 linguri miere
3 linguri cacao

        Blat: mixăm albușurile până când obținem o spumă care nu curge. Adăugăm zahărul și mixăm în continuare până spuma stă băț.
         Adăugăm gălbenușurile și amestecăm. Punem făina, cacaua și praful de copt.
        Turnăm aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem blatul, la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până trece testul cu scobitoarea.
        Eu am împărțit aluatul în două și am copt două blaturi separate. Dacă vrei, poți coace un singur blat și apoi să îl tai în două.



               Crema: punem pe foc frișca lichidă. Când fierbe, oprim focul și punem ciocolata tăiată mărunt.
       Amestecăm cu un tel până ce ciocolata se topește complet. Lăsăm crema la răcit, apoi o lăsăm la frigider până se mai întărește.


         Sirop: punem 2 linguri de zahăr la caramelizat. Când începe să facă spume, adăugam apa și suntem atenți la „explozie”. Punem restul de zahăr (3 linguri), esența de rom și lăsăm sa fiarbă câteva minute.


       Am însiropat bine primul blat, am pus crema, am acoperit cu al doilea blat, însiropat bine și el. Am lăsat prăjitura la rece peste noapte. Se poate lăsa și 2-3 ore, dar consistența ei este mult mai bună a doua zi.
       Glazura: glazura am făcut-o a doua zi.
       Punem zahărul și apa la fiert, până când zahărul se topește de tot și amestecul face spume.
       Oprim focul, punem mierea și cacaua dizolvată separat în puțină apă. Lăsăm la răcit.
        Lăsăm glazura la congelator pentru 2-3 ore sau până când se întărește puțin, dar tot să curgă.
       Am tăiat prăjitura în bucăți pătrate și le-am glazurat doar în momentul servirii pe fiecare. Le poți glazura pe toate de la început, dar în timp, blatul va absorbi toată glazura. Gustul va fi un deliciu oricum, dar nu se compară cu savoarea glazurii proaspăt turnată.
         Trebuie să aștepți puțin în câteva etape, dar cum am spus și eu, merită!



You Might Also Like

0 $type={blogger}