Prăjitură cu lămâie

 

         Unii o numesc „Lămâița”, alții „Albă-ca-Zăpada”, dar nici nu mai contează cum o numești, important e să o mănânci, clar! Este o prăjitură pufoasă, cu foi și cremă cu lămâie. Eu într-adevăr sunt mare fan lămâie, o consum direct sau cu apă, fără zahăr și alte arome, dar nu e cazul să treci prin situații extreme. Pun pariu că te-ai strâmbat puțin deja în timp ce citeai, ha! Este destul să pregătești această prăjitură în care dulcele și acrul se țin mână de mână.


Ingrediente foi (4 buc, 30x40cm):
800g făină
2 ouă
200g unt cu 82% grăsime
200g zahăr pudră
10g amoniu
10 linguri ulei

Ingrediente crema:
4 gălbenușuri
sare
350g zahăr
50g amidon de porumb
500ml lapte
2 pliculețe zahăr vanilinat
1 lămâie
360g unt cu 82% grăsime

       Foi: Mixăm câteva minute unutul moale (la temperatura camerei) și zahărul. Adăugăm ouăle și uleiul. 
       Separat, dizolvam pliculetul cu amoniu în 2 linguri de lapte rece. Adăugăm amoniul peste ouă. 
       Continuăm prin a adăuga făina treptat. Putem răsturna aluatul și să începem să-l frământăm pe masă. Eu am folosit mixerul cu accesoriu pentru frământat. Aluatul rezultat, elastic și omogen, îl înfoliem și îl lăsăm deoparte (nu la frigider) 20-30 minute.


        Împărțim apoi aluatul în 4 bucăți și întindem direct pe foaia de copt foile. Nu este nevoie de coptul acestora pe fundul tăvii atunci când folosim hârtie de copt. 
        Lăsăm foile în cuptorul preîncălzit, pentru 6-8 minute, la foc mediu. Nu le coaceți prea mult, ele trebuie să fie albe.

        Crema: Mixăm gălbenușurile, zahărul, sarea, zahărul vanilinat și coaja de la lămâia dată pe răzătoare. Adăugăm amidonul și laptele. Punem amestecul pe foc și amestecăm continuu, până când amestecul s-a îngroșat.
         Lăsăm la răcit.

        Stoarcem lămâia de zeamă și adăugam sucul acesteia peste cremă. Adăugăm câte o lingură din untul moale peste cremă și mixăm bine după fiecare adăugare. Nu este cazul să mixați prea mult.

         Peste foi întindem crema, având grijă, pentru că foile sunt foarte fragile. Eu păstrasem cea mai frumoasa foaie pentru ultimul strat, dar s-a rupt în mii de bucăți și am fost nevoită să construiesc puzzle din ea, ha!
        Acoperim prăjitura cu 2-3 linguri din cremă și presărăm zahăr pudră. Lăsăm prăjitura într-un loc răcoros (cămară, balcon, etc.).
        Se servește a doua zi.





You Might Also Like

0 $type={blogger}