Calzone

          Hai că a trecut ceva timp de când n-am mai pus o rețetă clasică, scrisă pe blog, cum obișnuiam odată, nu? A trebuit să revin cu ceva în forță și am ales să scriu rețeta pentru pizza Calzone: o pizza împăturită în formă de semicerc, umplută în special cu șuncă, cașcaval și legume. Bineînțeles că, de-a lungul timpului, oamenii au făcut variante cu carne în interior sau tot felul de umpluturi. Personal, prefer calzone umplută decent, fără prea multe combinații în cantități industriale. Îmi place să simt gustul aluatului pufos în combinație cu umplutura. Mizez pe faptul că încerc și o variană cu pui în viitor, dar deocamdată savurez o pizza calzone umplută cu sos de ardei, cașcaval și șuncă.


Ingrediente aluat (2 buc.):
250g făină
100ml apă
7g drojdie uscată
3 linguri ulei
1/2 linguriță zahăr
sare


Ingrediente sos:

1/2 ardei gras roșu
1 ceapă mai mică
1 linguriță dulceață de ardei iute
pastă de ardei iute
1 lingură miere
cimbru


Ingrediente umplutura:
șuncă
cașcaval 


                     Sos: În puțin ulei se călește ceapa și ardeiul tocat.
                     Se adaugă dulceața de ardei iute, pasta de ardei iute și se lasă pe foc mic 3-4 minute.   

                      Punem apoi mierea și cimbrul și amestecăm continuu pentru 1-2 minute.

       Aluat: Se frământă un aluat elastic și se lasă la dospit.

Aluatul se împarte în 2 părți și fiecare bucată se întinde sub forma de cerc. Pe jumătate din aluat se întinde sosul răcit, se pune muuult cașcaval ras și felii de șuncă tăiate mărunt. Se lasă câțiva centimetri liberi din aluat (pe margine).




          Se acoperă umplutura cu cealaltă jumătate. Marginile aluatului se pot unge cu puțină apă pentru a se lipi mai ușor. Aluatul de dedesubt (cel lăsat neuns) se răsucește și se lipește de aluatul de deasupra (se împachetează). Musai sa apeși bine cu degetul să se lipească aluatul, altfel se va desface în cuptor.

        Ungem apoi fiecare bucată cu un ou bătut, presărăm semințe de susan și lăsăm la cuptor, la 200 de grade, până când s-a rumenit.



      Poftă bună!






You Might Also Like

0 $type={blogger}